Čo si budeme nahovárať, robiť vždy dobré rozhodnutia ohľadom financií nemusí byť  jednoduché. Svet financií je obrovský komplex informácií, ktorý nám môže veľmi ľahko prerásť cez hlavu. Bez sprievodu nejakého dobrého finančného poradcu sa môže veľmi ľahko stať, že sa stratíme v mori plnom ekonomických žargónov. Preto je dobré mať vždy poruke niekoho, kto vám v tomto môže poradiť.

Čo považujem za najviac zaujímavé je, že to čo nás vedie do finančných problémov nie je naša ignorácia. Oveľa častejšie je to naša lenivosť a nedostatok sebakontroly, ktoré spôsobujú našu zlú finančnú situáciu.

Presne tak, dobre ste počuli – je to naša chyba, pretože často práve my sme zodpovední za našu zlú finančnú situáciu.

Žijete pre dnešok

Ak mesačne priveľa míňate na zábavu, niet sa čomu čudovať. Míňanie na veci, ktoré nie sú práve veľmi potrebné – elektronika, zábava, reštaurácie, športové podujatia, nové oblečenie a pod. Šetrenie zahŕňa odložiť si nejaké peniaze bokom pre prípad núdze, na dôchodok alebo na dosiahnutie svojich cieľov (na školu, kúpiť si niečo do domu a pod.) Je úplne nemožné, aby ste dosiahli nejaký z týchto cieľov, ak budete radšej všetko míňať dnes, ako by ste si časť mali odložiť na zajtra.

Spriateľte sa s vašimi peniazmi. Vytvorte si rozpočet, do ktorého si každý mesiac priamo z výplaty odložíte peniaze vyhradené na šetrenie alebo na investovanie. Začnite robiť rozhodnutia, ktoré vám prinesú v budúcnosti nejaké finančnú rezervu. Stačí, ak si z peňazí určených na zábavu, vyhradíte nejakú sumu na šetrenie.

Uvidíte, keď príde čas žatvy, budete radi, že ste tak urobili.

Možno je čas dospieť

Možno aj u vás je hodnota všetkých tých dospeláckych hračiek ( elektronika, nepotrebné modely aut, lode, hry, prehrávače)  vyššia ako celková hodnota vašich sporiacich účtov. Možno si poviete“ Tieto veci sú predsa investície!“ Nie, tieto veci sú iba na zábavu a je pekné ich mať, bohužiaľ je nulová šanca, že by vám priniesli nejaký finančný úžitok.  Pamätajte, to nie je žiadna investícia(na pár výnimiek).

Spriateľte sa s vašimi peniazmi: Spravte si vo vašich cieľoch priority a zvážte či by nebolo lepšie predať pár tých „cenných“ hračiek, namiesto toho, aby ste stále zápasili s finančnými problémami. Tieto veci vám možno chvíľu budú chýbať, ale pokoj, ktorý vám prinesú nejaké peniaze navyše vám určite pomôže počiatočný smútok prekonať.

Bez rezervy vás môže čakať tvrdý pád

Nemáte žiadne peniaze pre prípad núdze? Teraz nemám na myslí džbán plný centov položený na vašom kuchynskom dreze, ale peniaze ľahko dostupné na nejakých sporiacich účtoch, ktoré vám v prípade nejakých problémov, dovolia plnohodnotne žiť ďalších 3 až 6 mesiacov. Samozrejme, je iné ak vám to nedovolí výplata, ale vy, ktorí priveľa míňate a vďaka tomu, žijete od výplaty do výplaty, by ste sa mali zamyslieť nad vašim ďalším pôsobením.

Stačí výpoveď v práci a dá sa povedať, že ste na mizine.

Pri narábaní s financiami je veľmi dôležité správať sa ako dospelý človek. Začnite preto už dnes. Dokonca aj malé zmeny, ktoré vykonáte vás môžu doviesť k celkom solídnej finančnej budúcnosti. Kľúčové je však nečakať a začať okamžite. Boj s týmto protivníkom si vyžaduje veľa sily, zvlášť ak tým protivníkom ste vy!


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup