Stalo sa vám niekedy, že vás niekto natoľko vytočil, že ste mali chuť si od jedu vytrhať všetky vlasy. Ak áno, tak nie ste sám.V priebehu života som narazil na množstvo problémových ľudí. Ľudia, ktorí neodovzdajú prácu v stanovenom čase, ľudia, ktorí sa neukážu na mítingoch kedy je treba, ľudia, ktorí si neustále všetko pretvárajú podľa seba a odmietajú spolupracovať, ľudia, ktorí zanedbávajú prácu, za ktorú sú zodpovední. Napriek tomu, že sa venujem svojmu vlastnému biznisu, často pracujem na projektoch, do ktorých je zapojených viacero ľudí a práve vtedy vznikajú problémy. Každý ma totiž na danú vec iný názor a je ťažké sa dohodnúť.

Pár rokov dozadu som mal vo zvyku sa sťažovať a so zaťatými zubami sa nejako cez tieto situácie dostať. Pomyslel som si, “Prečo práve ja mám také šťastie, že musím pracovať  s ľuďmi, ktorí sú tak tvrdohlaví?” “Títo ľudia sú tak nezodpovední!”, “Už nikdy nechcem s týmito ľuďmi znova spolupracovať!”

Po istej chvíli som zistil, že takíto ľudia sú všade. Nezáleží na tom kam idete, nedá sa pred nimi skryť. Samozrejme, prvej alebo druhej osobe, na ktorú narazíte by sa vyhnúť teoreticky dalo, ale ako sa vysporiadate s treťou, piatou alebo desiatou problémovou osobou, na ktorú narazíte? Skrývanie nie je trvalé riešenie. Jediné riešenie je dať výpoveď. Neviem ako vy, ale mne sa to nezdá prijateľné, aby som dal výpoveď zakaždým, keď v práci natrafím na problémových ľudí.

Takže radšej ako sa uchýlite k radikálnym riešeniam, prečo sa neskúsiť vybaviť nejakými schopnosťami, ktoré vám pomôžu sa s problémovými ľuďmi vysporiadať?

Tu je 9 tipov, ktoré pri vysporiadávaní sa s problémovými ľuďmi zaberajú.

1. Buďte pokojný

Byť nahnevaný a prenášať to na druhú osobu, nie je skutočne dobrý spôsob ako sa vysporiadať s človekom, s ktorým potrebujete spolupracovať. Použiť to môžete len vtedy, ak viete, že hnev je práve tým spúšťačom, ktorý keď vedome použijete, problémová osoba sa okamžite dá do pohybu.

Ak je niekto pokojný, je považovaný, že má situáciu pod kontrolou a je oveľa viac rešpektovaný. S kým by ste radšej pracovali vy? S niekým, kto je neustále pokojný alebo s niekým, kto je na pokraji nervového zrútenia. Ak osoba, s ktorou sa vysporiadavate, uvidí, že ste pokojný, napriek tomu čo robí, začnete si tak prekvapivo získavať jej pozornosť.

2. Pochopte zámer druhej osoby

Najradšej by som veril tomu, že nikto z nás nie je problémový. Dokonca aj keď sa vám zdá, že nejaká osoba vám šliape po krku, vždy existuje nejaký dôvod prečo tak koná. Zriedkakedy sa to však dá odhaliť na prvý pohľad. Pokúste sa preto tento spúšťač ich konania identifikovať. Čo ich núti jednať týmto spôsobom? Čo im bráni v tom, aby s vami spolupracovali? Ako môže pomôcť spoznanie ich potrieb k vyriešeniu situácie?

3. Skúste získať od druhých nejaké cenné rady

Je veľmi pravdepodobné, že vaši kolegovia, manažéri alebo priatelia, zažívajú podobné situácie, kedy sa musia vysporiadať s problémovými ľuďmi. Skúste sa ich popýtať na nejaké rady, ako s nimi oni vychádzajú. Na daný problém sa totiž môžu pozerať z úplne iného uhla ako vy a tým vám trocha pomôcť rozšíriť vaše obzory vysporiadať sa s problémovými ľuďmi. Preto odporúčam, aby ste vyhľadávali práve takýchto ľudí, zdielali s nimi vaše problémy a počúvali čo vám povedia. Je celkom pravdepodobné, že vďaka takýmto rozhovorom sa dostanete k nejakej cennej rade.

4. Odhaľte vaše zámery

Jedna vec, ktorá u mňa zaručene funguje, je kompletne druhej osobe odhaliť zámer mojej práce. Tým, že im dovolíte dostať sa priamo do jadra veci, budú k vám oveľa viac otvorenejší a dovolí im to oveľa rýchlejšie naskočiť do rozbehnutého vlaku.

5. Budujte vzťahy

So všetkými tými počítačmi, emailami a inými komunikačnými nástrojmi sa práca často stáva čisto mechanickým procesom. Zmeňte tieto návyky a zaveďte do vášho života osobné stretnutia so svojimi kolegami. Choďte s nimi na obed alebo na večeru. Poznajte ich ako ľudí, nie ako kolegov. Poznajte viac ich koníčky, rodiny, celkovo ich životy. Budujte si s nimi vzťahy.

6. Zachádzajte s druhými osobami s rešpektom

Nikto nechce, aby s ním bolo zachádzané štýlom, že je neschopný, nekompetentný alebo dokonca hlúpy. Ak tak budete so svojimi kolegami zachádzať, nečudujte sa potom, že oni sa k vám budú chovať rovnakým spôsobom. Ako hovorí stará múdrosť. Zachádzajte s druhými tak, ako chcete, aby zachádzali oni s vami.

7. Sústreďte sa na to, čo môžete zmeniť

Niekedy sa môžete vďaka svojim nezodpovedným kolegom dostať do problémov. A to vďaka tomu, že vám neodovzdali podklady do určitého termínu, za ktoré ste tak zodpovedný. Je jedno aký je dôvod, situácia jednoducho nastala. Preto namiesto toho, aby ste sa sústredili na to, čo nemôžete zmeniť, zamerajte sa na kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste sa z tejto situácie nejako vysekali.

8. Ignorácia

Ak máte pocit, že ste už vyskúšali všetko a daná osoba vám stále vytvára problémy, jednoducho ju ignorujte. Venujte sa svojím úlohám, a do kontaktu s problémovou osobou sa dostaňte len vtedy ak je to nevyhnutné. Samozrejme, tento krok je realizovateľný len vtedy, ak daná osoba nehrá vo vašej práci kľúčovú úlohu. V tom prípade sa dostávame ku poslednému bodu.7

9. Nechajte váš problém vyriešiť nadriadeného

Keď nič iné nezaberá, jediným spôsobom ako sa vysporiadať s problémovou osobou, s ktorou musíte spolupracovať, je doslova ho natrieť nadriadenému. Niekedy jednoducho nemáte inú možnosť. Dávajte si však pozor, aby ste sa vášmu manažérovi nesťažovali s každou drobnosťou. Môže sa totiž stať, že vás bude považovať za človeka, ktorý nevie vychádzať s ľuďmi. Preto všetko s mierou.

 

Vyskúšajte týchto deväť tipov v práci a uvidíte ako budú fungovať.

Zdroj: http://www.dumblittleman.com/2009/07/9-useful-strategies-to-dealing-with.html

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup