Často sa obávate rôznych vecí? Ak áno, nie ste sami. Tiež som sa zvykol pravidelne strachovať. Neustále som sa strachoval o veci, ktoré ani nikdy nenastali.

Pre predstavu, tu sú nejaké veci, o ktoré som sa obával:

– ako bude prebiehať návšteva, ešte pred tým ako vôbec dorazila

– či sa mi nestane nejaká nehoda ešte pred tým ako vyjdem autom na cestu

– čo ak dnes natrafím na niekoho, s kým zrovna nemám dobré vzťahy

Rovnako som sa obával aj väčších vecí ako:

– čo ak sa mi nepodarí plniť moje dlhodobé finančné plány

– čo ak sa nedokážem dostať do stavu fyzickej pohody, ako som si vždy prial

– čo ak nikdy nestretnem svoju spriaznenú dušu (už som stretol)

Možno ste si všimli, že veľa odrážok obsahuje slovné spojenie „čo ak“. Je to presne ten druh rozmýšľania typu „čo ak“, ktoré vás dovedie k šialenstvu.

Dnes vám prinášam 5 tipov, ktoré vám pomôžu skoncovať so zbytočnými obavami

1. Väčšina vecí, ktorých sa obávate sa ani nikdy nestanú

Krátko som to už spomenul a najlepšie na tom je, že je to veľká pravda. Len sa nad tým zamyslite. Koľkých vecí ste sa už v živote obávali a nakoniec ani nikdy nenastali?

Obvykle sa stáva, že okolnosti, ktorých ste sa tak obávali ani nikdy nenastanú, alebo prebehnú oveľa jednoduchšie ako si predstavujete.

Ak nastane situácia kedy sa budete niečoho obávať, jednoducho sa opýtajte, čo najhoršie sa mi môže stať?

Obvykle to nie je tak zlé a vy sa môžete v pokoji pripravovať na výsledok.

2. Nerobte z malých vecí veľké

Niekedy vás môžu dostať aj malé veci. Ak sa nakopia, môžu sa časom stať veľkým zdrojom frustrácie a začať zaberať veľké množstvo vášho času.

Napríklad ste sa dozvedeli, ako sa určitá osoba o vás vyjadrovala, alebo ste si zabudli zobrať z domu nejakú drobnosť, vymazaný mail, jednoducho čokoľvek. Vo väčšine prípadov sa sám seba vždy opýtam nasledujúcu otázku.

Bude na tom skutočne záležať aj o päť rokov?

Táto vec mi dovoľuje dostať sa skutočne do perspektívy, ktorej potrebujem a prestať si robiť veľké veci z malých. Na to je život prikrátky.

3. Zaoberajte sa dneškom

Existuje príslovie, ktoré vraví, že včerajšok je história a zajtrajšok fikcia. Z toho dôvodu sa neoplatí obávať vecí, ktoré ani nenastali. Obávajte sa iba toho, či zvládnete prejsť dneškom a akonáhle zistíte, že môžete, budete vedieť, že vás v budúcnosti už len tak nič nezastaví.

Hľadieť priveľmi dopredu môže byť vyčerpávajúce.

4. Neobávajte sa toho, čo nemôžete zmeniť

Pred chvíľou som písal o budúcnosti, poďme sa teraz venovať minulosti. Naučte sa nechať minulosť, minulosťou.

To, čo sa raz stalo, sa stalo. Môžete sa z toho poučiť, ale neustálym pripomínaním zlých spomienok sa budete len mučiť. Ak niečo nemôžete zmeniť, je najlepšie naučiť sa to akceptovať. Akonáhle to akceptujete, vyťažíte z danej situácie najviac ako sa dá.

5. Myslite pozitívne, aby ste nedali priestor zlým myšlienkam

Zo všetkých rád, ktoré som vám dnes predstavil, môže byť práve táto pre vás najväčším prínosom. Vždy keď sa pristihnete pritom, ako sa zbytočne strachujete, pokúste sa čo najrýchlejšie myslieť na niečo pozitívne.

Po čase pre vás bude stále ľahšie a ľahšie nahradiť zlé zvyky tými dobrými. Zo začiatku to môže byť ťažké, ale ak zotrváte, po čase uvidíte pokrok. Tento krok vám pomôže stať sa oveľa silnejšou osobou.

Nechcete byť predsa stále napätý a ustráchaný. Naopak chcete si skutočne užiť život. Takto budete na ľudí pôsobiť oveľa lepšie!

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup