Keď ráno vstaneš, poďakuj sa za ranné svetlo, za život a za silu. Poďakuj sa za jedlo a za radosť zo života. Ak nenachádzaš dôvod k vďake, chybu hľadaj sám v sebe. – Tecumseh

Vedieť oceniť veci vo vašom živote prináša obrovský rozdiel do vášho šťastia. Ľudia, ktorí sa vedome pokúšajú byť vďační a vedia oceniť snahu, majú tendenciu byť šťastnejšími a mierumilovnejšími ako ostatní.

Podľa výskumov, ľudia, ktorí praktizujú určitú formu vedomej vďaky:

– pravidelnejšie cvičili, boli zdravší, lepšie spali a cítili sa oveľa viac optimistickejšie

– robili oveľa väčší pokrok ku svojim osobným cieľom

– boli viacej v strehu, mali viacej entuziazmu a oveľa efektívnejšie sa vedeli vysporiadať so stresom

Niektorí ľudia sú prirodzene viac optimistickejší a pozitívne naladení a niektoré štúdie dokonca tvrdia, že do určitého stupňa o našom šťastí rozhodujú naše gény. Nech je to akokoľvek, aj tá najviac pesimistická duša si môže vyvinúť optimistickejšie zmýšľanie. Chce to len pravidelný tréning. Tu je pár nápadov, ktoré vám pomôžu cítiť sa oveľa šťastnejšie a byť pokojnejším.

Pri porovnávaní buďte opatrní

Je prirodzené, že sa porovnávame s druhými. Veľa z nás má tendenciu porovnávať sa s tými lepšími. Samozrejme, všetci narážame dennodenne na problémy, ale väčšina z nich je triviálna v porovnaní s tým, aké zažíva veľa ľudí. Všetci vieme, že veľa ľudí trpí vážnymi chorobami, žijú v neustálych bolestiach a v ukrutných hladoch. Existujú ľudia, ktorí nemali nikdy prístup ku vzdelaniu, ktorí nemôžu čítať alebo písať, ľudia, ktorí boli zneužívaní alebo ľudia, ktorí vôbec nemajú rodiny. Tento zoznam je samozrejme nekončiaci.

Vidíte pohár z polovice prázdny alebo z polovice plný? Samozrejme, existujú ľudia, ktorí sú úspešnejší, bohatší, majú lepšiu prácu a je jednoduchšie im závidieť. Avšak existuje aj veľa ľudí, ktorí sú na tom horšie ako my. Prečo sa preto radšej nesústrediť na to, ako veľmi sme bohatí? Cítiť závisť je zničujúce a môže spôsobiť obrovské ujmy na vašom šťastí a sebavedomí. Preto je veľmi dôležité, aby ste si vybrali správny objekt vášho porovnávania.

Buďte si viacej vedomí vecí, ktoré považujete za samozrejmosť

Na väčšinu vecí, za ktoré by sme mali byť vďační zabúdame, pretože ich považujeme za samozrejmosť a väčšinou si spomenieme až vtedy, keď ich stratíme. Nedávno som mal úraz nohy, ktorý ma prinútil zamyslieť sa nad tým, ako vzácna je pre človeka schopnosť chodiť! Nečakajte kým sa vytratí to, za čo by ste chceli byť vďační. Váš zrak, zdravie, rodina – obetujte trocha času na ocenenie týchto nádherných vecí.

V každej situácii sa snažte vidieť to dobré

Situácie sú zriedkakedy všetky zlé alebo všetky dobré. Od toho ako dané situácie vnímame sa odvíja to, čo v skutočnosti zažívame. Dokonca aj z tej najhoršej situácie môžeme získať nejaký profit, stačí, ak budeme správne zmýšľať. Myslím si, že väčšina ľudí so mnou bude súhlasiť ak poviem, že rast a vývoj si vyžaduje určitý stupeň bolesti a presne také situácie, ktoré sú plné výziev, sú príležitosťou pre náš rast.

Píšte si denník vďačnosti

Tento krok je niečo konkrétne, čo zaistí, že vďačnosť sa stane vedomou a pravidelnou súčasťou vašich dní. Robiť si zoznam vecí, ktoré sme v živote spravili, môže byť naozaj skvelou skúsenosťou. Aj keď si možno myslíte, že nemáte byť začo vďační, keď začnete písať, všetko sa zrazu stane jasnejším. Prečo teda na konci dňa neobetujete desať minút a nezapíšete si všetky dobré veci, ktoré sa počas neho stali? Takto si v podstate začnete viesť akýsi denník, ktorý sa bude veľmi dobre čítať, najmä v časoch, kedy vás bude prepadať stres a nešťastie.

Na malých veciach záleží

Tak ako sa hromadí milión snehových vločiek, až kým nevytvoria snehovú prikrývku, slová „vďaky“ sa taktiež jemne hromadia jedno na druhé, až kým nie sme v našich srdiach a mysliach zmietaní vďakou. – Daphne Rose Kingman

Kvapkajúci kohútik skôr či neskôr naplní vedro, až kým nepreteká. To isté platí v živote a vyvinúť si cit pre schopnosť vedieť oceniť je podobné. Vedieť počas dňa oceniť aj tie najmenšie veci, vedie k lepšej a lepšej úrovni vašej vďačnosti a šťastia. Existuje tak veľa vecí, za ktoré môžete byť počas dňa vďační – keď sa na vás usmeje priateľ, keď obdržíte kompliment, keď príde na čas autobus, keď vám pošle priateľ peknú SMS … za všetky tieto veci môžete byť vďační.

Tak ako je to zo všetkým, úspech vyžaduje vytrvalosť. Malá dennodenná dávka vďačnosti, môže po čase znamenať veľký rozdiel pre vaše šťastie.

zdroj: dumblittleman.com

 


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup