8 rád, ako začať šetriť v domácnosti a pravidelne si odkladať

Nie je jedno, aká vysoká je vaša finančná rezerva! Taká vo výške dvojmesačného platu nemusí vôbec stačiť na prekonanie krízového obdobia. Čo radia odborníci?

„Každá domácnosť by mala mať vytvorenú optimálnu rezervu vo výške šesťnásobku mesačného príjmu na neštandardné výdavky. Tie nás navyše môžu zasiahnuť pokojne v rovnakom čase ako znížený príjem, alebo dokonca jeho strata,“ hovorí Andrea Straková, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK. Podľa nej je šesť mesiacov dostatočné obdobie na nájdenie si novej ideálnej práce, prípadne na preklenutie iných krízových scenárov. Tie v súčasnosti predstavuje pandémia koronavírusu a opatrenia s ňou súvisiace.

Rady, ako si vytvoriť finančnú rezervu

1. Stanovte si presnú a pravidelnú mesačnú sumu

„Ako prvé si stanovte sumu, ktorú si chcete odkladať,“ radí Straková. Optimálna suma by mala predstavovať 10 percent z mesačného príjmu domácnosti. Na začiatku to možno budete vnímať ako obmedzenie v mesačnej spotrebe, ale po pár mesiacoch si na to zvyknete ako na rutinu. Postupne sa naučíte, ako ušetriť.

2. Berte to pozitívne

Finančná rezerva a jej vytvorenie je zaisto zodpovedné rozhodnutie. Lenže to niekedy nestačí. Skúste si z toho tiež spraviť pozitívny zážitok. Veď predsa, ak niečo chcete, stojí vás to menej energie, ako keď to beriete za nepríjemnú povinnosť alebo nutné zlo.

3. Začnite už teraz

Najlepšie je osvojiť si tento zvyk a brať ho ako samozrejmosť hneď s prvou výplatou. Ak ste svoju prvú výplatu „premeškali“, nič sa nedeje. Začnete s tou ďalšou. Edukujte aj svoje deti a okolie o tom, čo to vlastne tá finančná rezerva predstavuje.

4. Nastavte si finančnú rezervu ako prvý trvalý príkaz v banke

Ako začať šetriť? Túto otázku vám pomôže vyriešiťfinančný plán. Skúste začať tak, že prvá platba po výplate bude predstavovať práve odloženie peňazí. Finančná rezerva by mala byť uložená na dostupnom mieste, a ak by vám v priebehu mesiaca týchto 10 percent náhodou chýbalo, viete ich použiť. Ale naozaj len v nevyhnutných prípadoch!

5. Nesiahajte na finančnú rezervu počas vytvárania!

Chýbajú vám peniaze? Ak sa vám zdá, že finančná rezerva u vás nemá budúcnosť, urobte si dôkladnú revíziu rodinných platieb. Možno objavíte pravidelné platby, ktoré nie sú pre vás nutné, ale sú skôr akýmsi životným nadštandardom. Usporiadajte si priority a obmedzte výdavky na nevyhnutné položky.

6. Využite sporiace účty a mobilné aplikácie

Sporiace účty vám výrazne pomôžu pri tvorbe finančnej rezervy. Zvoľte také, aby ste v prípade potreby mali k peniazom prístup kedykoľvek. Chýba vám dostatočný prehľad o financiách? Osobný i rodinný rozpočet vám pomôžu udržať pod kontrolou mobilné aplikácie, kde si budete všetky výdavky zopár mesiacov zaznamenávať.

7. Financie plánujte mesačne

Dobrým trikom je spraviť si mesačný osobný či rodinný rozpočet. Stanovte si, na aké veci pôjde koľko financií. Udržíte si tak spotrebu a výdavky pod kontrolou a najmä získate spätnú väzbu na fungovanie. Po pár mesiacoch to už bude pre vás len rutina, v ktorej sa dokonale vyznáte.

8. Investujte

Je už vaša finančná rezerva vytvorená? Potom môžete 10 percent príjmu presmerovať na iné ciele. Nebojte sa začať investovať.

Finančná rezerva – ako si na ňu ušetriť a kde ju mať uloženú?

Podľa Maroša Ovčarika, analytika z Finančného kompasu, sa dá krátkodobá finančná rezerva tvoriť napríklad na konzervatívnych finančných produktoch. Napríklad sporiaci účet, prípadne termínovaný vklad. „Lepším riešením na tvorbu finančnej rezervy je investovanie. Spomedzi investičných produktov voľte konzervatívnejšie produkty,“ tvrdí Ovčarik.

Za najhoršie riešenie považuje bežné účty. Okrem toho, že sú úročené nulovou úrokovou sadzbou, zároveň k týmto peniazom máte prístup kedykoľvek. Čiže akákoľvek väčšia platba môže rezervu vymknúť spod kontroly.

Prehľad najlepších sporiacich účtov

Toto je päť najlepšie úročených sporiacich účtov na trhu (bez podmienky vedenia bežného účtu v banke):

BankaNázov produktuÚroková sadzbaViazanosť prostriedkov
PrivatbankaPrivatbanka vkladná knižka s výpovednou lehotou0,20 %12, 24 mesiacov
SLSPSporenie na rezervu0,05 %Bez viazanosti
ČSOBSporiaci účet Depozit0,01 %35 dní
UniCredit BankEffective účet0,01 %24 mesiacov
OberbankSporiaci účet ŠPECIÁL0,01 %Bez viazanosti

Zdroj: financnykompas.sk