„Dnes som opäť nič nespravil!“ Touto smutnou vetou obvykle končievam väčšinu mojich dní. Je tak málo času a tak veľa vecí, ktoré by som chcel stihnúť.

To je hlavný dôvod, prečo predtým ako zaspím, premýšľam nad všetkými vecami, ktoré som nespravil. Nestihol som ísť do posilňovne, venovať sa angličtine, nebol som behať, nenapísal som článok na blog, nešiel som na kontrolu k lekárovi, neodpovedal som na všetky maily, atď.

Žijem v strachu, doslova mi je zle, pretože mám pocit, že mrhám svojim časom, že ma dennodenne prekonávajú ľudia, ktorí chcú dosiahnuť to, čo chcem ja, bohužiaľ im sa to podarí skôr. Porovnávam extrémy a trestám sám seba za to, že nerobím to, čo ostatní, ktorí majú skvelú prácu, zarábajú slušné peniaze a jednoducho sa v živote posúvajú ďalej. Mám strach, že strácam moju mladosť.

Celkovo porovnávanie nie je také zlé. Dáva mi to určitý záchytný bod, na základe, ktorého sa môžem zlepšovať. Môžem vidieť, čo všetko dokázali ostatní a na tom stavať a učiť sa z toho.

Sledovať druhých, mi dáva akúsi výhovorku k tomu, aby som sa mohol veľmi tvrdo kritizovať za nedosiahnutie vysokých štandardov, ktoré som si pre seba stanovil. Je to však veľmi radikálne očakávanie a pravdepodobne hlavný dôvod, prečo mi z toho celého príde vždy zle.

Potrebujem zmenu môjho postoja – namiesto toho, aby som sa sústredil na všetko, čo som nespravil, je čas koncentrovať sa na veci, ktoré som spravil a môj úspech aj patrične osláviť.

Dnes som:

– pridal článok na blog

– odpísal som na mail piatim klientom

– nakúpil nejaké potraviny na večeru

– bol som si zabehať

– bol som na prednáške v škole

– bol som v posilňovni

– hodinu som sa učil cudzie jazyky

– smial som sa

– stále žijem

Nič iné, len som zmenil pohľad na svoj deň.

Skromnosť a pokora sú vlastnosti, vďaka ktorým sa nestaneme príliš pyšní na veci, ktoré sme dosiahli. Nehľadiac na to, náš pokrok voči našim osobným cieľom musíme vedieť aj uznať. Treba si povedať, že vždy je miesto pre zlepšovanie, preto nie je dôvod, aby sme si nadávali za pokrok, ktorý sme nespravili do určitého stanoveného dátumu.

Radšej pestujte pozitívny postoj, pretože práve to v nás môže podnietiť entuziazmus a energiu.

Prečo končiť deň stonaním a mračením sa, ak ho môžeme končiť s úsmevom a uznaním toho, aké významné kroky sme dnes podnikli a tešiť sa na zdolávanie ďalších milníkov, ktoré vyplnia naše dni? 

Žiadny pokrok nie je taký malý, aby sa nedal osláviť!

Čo môžete osláviť dnes večer pred spaním?



Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup
ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokTajomstvo šťastia a lepšej práce
Ďalší článokOstrov pocitov
Naše myšlienky rozhodujú o našom postoji, náš postoj rozhoduje o našich činoch a naše činy rozhodujú o našom živote!