So sústredením má problém väčšina z nás. Žijeme vo svete neustálych rozrušení – každú chvíľu nám cinkne smska na telefóne, email na počítači. Jednoducho žijeme vo svete, kde je zábava vo vzdialenosti jedného kliku myškou na počítači. Tento článok by vám mal pomôcť odpovedať na otázku ako sa sústrediť.

Nedostatok koncentrácie totiž môže úplne zničiť vašu schopnosť pracovať efektívne.

Ak sa nesústredíte:

Robíte hlúpe chyby – Schválne, koľkokrát ste zabudli poslať mail bez prílohy? Koľko krát ste zabudli zavolať osobe, ktorej ste sľúbili, že sa ozvete?

Strácate niť –  Stačí malé zaváhanie v polke vety počas písania na to, aby ste úplne zabudli, čo ste chceli napísať.

Robíte si prácu navyše – Ak sa nedokážete sústrediť, väčšinou to skončí náhlením.

Nie je žiadnym prekvapením, že ľudia, ktorí sa vedia sústrediť budú lepší v učení, práci a v živote celkovo. Možno ich považujete za deti šťasteny. Pravdou však je, že sústrediť sa na váš výkon dokážete aj vy.

Určite ste v živote zažili situáciu, keď ste boli úplne zažraní do toho, čo robíte. Hrali ste sa hry a čas išiel ako voda alebo ste sa začítali tak silno do nejakej knihy, že všetky okolité zvuky išli bokom. Jednoducho mohol pri vás skákať aj slon, vy by ste sa pri čítaní nenechali ničím vyrušiť.

Presne tento istý druh sústredenia môžete využiť vo vašej práci alebo pri štúdiu.

Tu je napísané ako:

Nájdite zmysel vo vašej práci

Je ťažké sústrediť sa na niečo, čo vás vôbec nezaujíma. Ak vykonávate nejaké nudnú alebo frustrujúcu robotu, nájdite dôvod prečo.

Možnože pracujete na tlačive pre získanie grantu, aby ste získali veľmi potrebné peniaze pre vašu firmu. Samozrejme, jeho tvorba môže byť otravná, ale robíte to pre dobrý dôvod.
Možno študujete, aby ste dosiahli určitý stupeň vzdelania. Aj keď nie sú pre vás niektoré predmety práve tie vysnívané, viete, že ak ich zvládnete, budete o krok bližšie k vašej vysnívanej práci.

Pokiaľ budete mať vo vašej mysli nejaký cieľ, nebude pre vás problém byť motivovaní. A keď budete motivovaní, sústredenie bude pre vás oveľa lahšie.

Predtým ako začnete, si všetko podrobne naplánujte

Pustili ste niekedy do nejakej úlohy, ktorá vás totálne prevalcovala? Nič ste nespravili a ešte ste skončili úplne zarazení. Vrhnúť sa do bezhlavého plnenia úloh, môže byť niekedy veľká chyba.

Preto, ak sa niekedy budete potýkať s nejakým problémom alebo s niečím novým, premyslite si poriadne, kde bude najlepšie začať. Pozrite sa, čo budete potrebovať ako prvé. Či vám niečo nechýba alebo kto vám môže ukázať, ako to máte robiť.

Ak budete mať plán, nebude pre vás žiadny problém napredovať. Nestane sa, aby ste náhle zastali a čudovali sa, čo robiť ďalej (a práve toto zabíja vaše sústredenie – je totiž veľmi jednoduché nechať sa zlákať kontrolou vašich mailov alebo začať surfovať na internete).

Dávajte si pravidelné prestávky

Možno si myslíte, že najlepší spôsob, ako sa sústrediť na prácu, je sadnúť si za počítač, uprene hľadieť do monitora vášho počítača a snažiť sám seba prinútiť pracovať celé hodiny na stodesaťpercent.

Oveľa efektívnejšie je, ak budete pracovať v menších časových intervaloch a doprajete si pravidelné prestávky. Ak sa chcete na niečo naozaj plne sústrediť, ťažko to môže byť viac ako 45 minút v kuse.

Preto po tejto dobe si doprajte prestávku a nechajte dobiť baterky vo vašom mozgu.
Navyše ak budete vedieť, kedy sa vám blíži prestávka, bude pre vás oveľa ľahšie zostať sústredení. Namiesto toho, aby ste sa snažili robiť ďalšie tri hodiny a nechali sa vyrušovať každých desať minút, si poviete, že musím vydržať už iba pol hodinu, a potom mám prestávku.

Zavrite si dvere na kancelárií

Tento bod sa môže zdať jednoduchý – ale skutočne ho dodržujete?

Samozrejme, nie všetci pracujete v kanceláriách, ale to je jedno. Kdekoľvek robíte, nájdite si spôsob, aby vaši ostatní kolegovia vedeli, že teraz sa sústredíte na prácu a na nič iné.

Napríklad, ak si pôjdete niekedy doma čítať knihu, povedzte svojej manželke, manželovi alebo deťom, že si neprajete, aby vás nasledujúcu hodinu vyrušovali.

Jedzte dostatočne – Nie však priveľa

Je ťažké sa sústrediť, ak vás znepokojuje prázdny žalúdok. Čím nižšia je hladina vášho cukru v krvi, tým je nižšia vaša pozornosť – a pravdepodobne sa vás zmocní aj zlá nálada.

V žiadnom prípade si to, ale nevynahrádzajte tým, že si doprajete poriadne veľkú porciu obeda. Tým, že v strede dňa zjete veľkú porciu, budete večer ospalí a v podstate tak zabijete vašu koncentráciu.

Namiesto toho sa skúste vaše jedlo rozdeliť rovnomerne počas celého dňa. Zhruba každé tri – štyri hodiny v menších dávkach, aby ste tak veľmi nezaťažovali váš žalúdok.

Odpojte sa z internetu

Opäť jeden z tých jednoduchých trikov, ktoré nikdy nedodržujete.

Je totiž úplne jednoduché ísť na Facebook, kliknúť na nejaký link a skončiť mrhaním drahocenného času na nejakých nezmyselných stránkach.

Aj keď sa vám nemusí zdať, že je to taký problém, ale vždy keď odbočíte od úlohy, na ktorej ste pracovali, trvá určitý čas, kým sa opäť vrátite späť. Týmto spôsobom sa často môžete dobrovoľne oberať o cenné myšlienky, ktoré vám v danej chvíli chodili po rozume.

Odpojením od internetu sa zbavíte veľkého množstva potenciálnych narušiteľov vášho sústredenia. Stačí jedna hodina bez neho a uvidíte, že to bude mať obrovský vplyv na vaše výkony.  Venovanie sa jednej úlohe je totiž oveľa efektívnejšie ako viacerým naraz.

Spomaľte

Kľúčové tajomstvo sústredenia znie: Spomaľte

Ak patríte medzi ľudí, ktorí robia všetko za jazdy a skáčete z jednej úlohy na ďalšiu, je jasné, že sa vám nedá na nič poriadne sústrediť. Pokiaľ ste v zhone, robíte veľa chýb a z toho vyplýva, že stratíte veľa času ich naprávaním.

Ak ste si niekedy nejakým nedopatrením vymazali kus vašej práce, poslali mail nevhodnej osobe alebo zabudli na nejakú dôležitú povinnosť, je vám jasné, že aj malá chybička dokáže zmeniť váš deň na hotovú katastrofu.

Spomalením sa stanete oveľa viac efektívnejší, dokážete sa viacej sústrediť a uvidíte, že na konci po vás zostane oveľa viac práce.

Poznáte aj vy nejaké rady, ktoré by ste sem doplnili? Pokojne sa o ne podeľte v komentároch.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu len za 150 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup