Rum je medzi alkoholickými nápojmi skutočná lahôdka, no chuťové poháriky mnohých z nás musia občas dozrieť, aby sme ho ocenili. Vyskúšali ste už rumy značky Captain Morgan? Je veľká šanca, že si vás získa hneď.

Captain Morgan skutočne existoval

Máme radi nápoje, s ktorými sa spája nejaký príbeh. A ešte lepšie je, ak ho môžeme niekomu popri vychutnávaní svojho pohárika vyrozprávať. Tá tajomná atmosféra, ktorá sa zrazu začne vznášať nad pohárom každého z vás, bude taká výrazná, že sa z vašich stretnutí stane príjemný rituál.

Captain Morgan v 17. storočí skutočne žil a nikoho neprekvapí, že bol dobrodruhom a moreplavcom. S takýmito ľuďmi sa nám jednoducho popíjanie rumu spája, podobne ako s pirátmi. Captain Morgan však žiadnym lumpom nebol, dokonca mal hodnosť sir a pôsobil ako jamajský guvernér.

Hm, tak to už áno, popíjať po boku kapitána, ktorý sa na nás díva aj z etikety rumu! Už ako 27-ročný mal svoju prvú loď a zažil mnoho nepriazní osudu, kým získal rytiersky titul. Ako jamajský guvernér sa staral o veľkú plantáž s cukrovou trstinou, ktorá je základom každého dobrého rumu.

Trstinová melasa a zmes bylín, ovocia a korenia v rume Captain Morgan

Hovorí sa, že po zemetrasení, ktoré Jamajku postihlo, záhadne zmizla aj rakva s kpt. Morganom. Plavila sa zrejme vodami prístavu, a tak sa mnohí zžili s myšlienkou, že kapitán Morgan je večne živý – ako legenda. Práve on miloval popíjanie kvalitného rumu, ktorého korene siahajú do obdobia pred 400 rokmi.

Skvasená, destilovaná a vyzretá melasa (na výrobu tmavého rumu potrebuje vyzrievať dlhšie) z cukrovej trstiny sa rokmi dochucovala zmesou ovocia, byliniek a korenín, pričom ako každá jedna značka rumu, i Captain Morgan má svoju tajnú receptúru, ktorú si obľúbili mnohí milovníci rumu, bez ohľadu na to, či majú radi biely alebo tmavý rum. Každý z nich chutí skvelo osobitne, ale aj v miešaných nápojoch.

A tých sa dá pripraviť s prímesou rumu veru neúrekom. Dnes máme na výber z množstva rumov – Captain Morgan Original Spiced Gold, Captain Morgan Dark Rum, Captain Morgan White Rum, Captain Morgan Black Spiced Rum, Captain Morgan Original Spiced Gold & Cola, Captain Morgan Gingerbread. Ktorá príchuť je vaša najobľúbenejšia?